Traži  
  4. srpanj 2020.      Kontakt ..:: Vlastiti pogon » Tvrđava Mirabela ::..   Prijava  

 TVRĐAVA MIRABELA Minimiziraj

Utvrda Mirabela, znana i kao Peovica, nalazi se iznad samog omiškog Starog grada na visini višoj od 200 metara. Izgrađena je u 13. stoljeću i služila je kao promatračnica neprijatelja, najčešće Mlečana. S nje su omiški gusari mogli ugledati neprijateljske galije te bi zbog toga grad bio pod uzbunom i prije nego bi se ti brodovi približili Omišu.

Legenda kaže kako su prilikom turskog napada na grad, sredinom 16. stoljeća, omiški branitelji s vrha Mirabele toliko vikali i pucali prema kanjonu Cetine da je jeka napravila dojam da je branitelja znatno više od njihovih procjena te su Turci napustili bitku i grad.

Danas je Mirabela utvrda od četiri kata i s turističkim vidikovcem s kojeg se vidi skoro cijeli stari dio Omiša, Brački kanal te obližnje Duće. Jedan je od najpoznatijih omiških simbola, a posebno je zanimljiva turistima zbog svoje pristupačnosti Do nje se najlakše dolazi ulicom koja prolazi pokraj crkve sv. Duha unutar staroga grada, a do vrha vam treba desetak minuta hoda, od čega je jedan dio ulice nešto strmiji. Uspinjući se na vrh utvrde, osim jedinstvenog pogleda, shvatite da koračate istim onim stepenicama kojima su do svojih brzih galija jurili stari gusari kad bi s vrha tvrđave uočili mletačke brodove.

Cijena ulaznice je 20 kuna po posjetitelju.

osim u period od 1. srpnja do 31. kolovoza kada cijena ulaznice iznosi  30 kuna po posjetitelju

Naplata ulaza na tvrđavu Mirabela vrši se u vremenu od 09:00 do 22:00 sati radnim danom, nedjeljom i blagdanima u vremenu od 15. svibnja do 15. rujna. Izvan tog perioda posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Kontakt:

Grad Omiš – vlastiti pogon
Trg kneza Miroslava bb
21310 Omiš
Tel: 021/757-365
e-mail: vlastiti_pogon@omis.hr


 Ispis   
   Minimiziraj   


glasnik
Gradski porezi
Prostorni plan Grada Omiša
Legalizacija
Javna nabava
Ugovori Grada Omiša
Natječaji
Pomorsko dobro
Razvojni projekti
Pravo na pristup informacijama
Zakoni i propisi koji se odnose na područje Grada Omiša
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova
Grad prijatelj djece
peovica.hr
albumi
Udruge
Pjesme
Naslovnica   Službene stranice Grada Omiša    Kontakt Vrh stranice