Traži  
  23. lipanj 2018.      Kontakt ..:: O Gradu » Dan Grada Omiša ::..   Prijava  

 Dan Grada Omiša, sveti Ivan Nepomuk, 16. svibnja Minimiziraj

 
Na mnogim mostovima - osobito srednje Europe - pa i u našim krajevima - nalazi se cesto jedan svetacki kip. Prikazuje svecenika u reverendi, roketi, s biretom na glavi, koji drži prst na ustima. Kao da sebi i prolaznicima želi naglasiti vrijednost šutnje, dužnost cuvanja povjerene tajne. To je kip sveca mostova i mucenika ispovjedne tajne svetog Ivana Nepomuka, koji po svojim kipovima postade jedan od najpoznatijih svetaca.

Sveti Ivan se rodio u Pomuku, staro ime za današnji Nepomuk, u zapadnoj Ceškoj, negdje izmedu g. 1340. i 1350. Otac mu se zvao Velfin i bio je po svoj prilici mjesni nacelnik. Prve sigurne povijesne podatke o svecu imamo iz g. 1370., kad je kao praški klerik obavljao vec službu javnog bilježnika. Narednih je godina bio pisar i bilježnik svih akata iz raznih postupaka u uredu generalnih vikara nadbiskupije. Za svecenika je zareden oko g. 1380., a još iste godine imenovanjem cak iz Rima postavljen za župnika Sv. Gala u Pragu. U isto vrijeme obavljao je i službu tajnika i bilježnika nadbiskupa Ivana Jenštejna. Sve to govori da je bio izvanredna licnost, kad je vec kao mlad svecenik mogao obavljati tolike dužnosti.

Da bi stekao što više kvalifikacija, dao se i na studij prava pa je u Pragu g. 1381. zadobio akademski stupanj bakalaureata. Zatim je pošao na daljnji studij prava u Padovu. Ondje bi godine 1386. izabran za rektora studenata, koji su bili rodom s onu stranu Alpa. Vec slijedece godine postade doktor prava. Vrativši se u Prag, imenovan je kanonikom zborne crkve Sv. Egidija, a g. 1389. zadobi kanonikat i u crkvi Sv. Petra i Pavla u Višegradu. G. 1390. iz župe Sv. Gala prijede za arhidakona u Žatec.

Najvažnija i najodgovornija služba koju je u životu obavljao bila je da je postao generalni vikar energicnoga i pobožnoga nadbiskupa Jenštejna. Bilo je to baš u rujnu 1389. kad se razmahala tragicna borba izmedu nadbiskupa i despotskog kralja Vjenceslava IV., koji je nasilno želio prisvojiti crkvena dobra i postati potpuni gospodar Crkve u Ceškoj.

Posljednja faza borbe izme?u kralja i Crkve bila je u jesen 1392., kad je kralj, potpirivan od svojih savjetnika, strašno divljao protiv klera. Neustrašivi je nadbiskup javno prosvjedovao protiv kraljeve samovolje, no unatoe tome jedan je kraljev službenik dao smaknuti trojicu klerika. Kralj još uvijek nije mirovao, vea je pošto-poto htio ogranieiti nadbiskupovu vlast. Htio je jednostavno podijeliti teritorij Praške nadbiskupije i nakon smrti benediktinskog opata Raceka iz Kladrubyja osnovati ondje novu biskupiju te joj staviti na celo svoga pouzdanika Vjenceslava Kralika iz Burenica. Bilo je to nevjerojatno uplitanje u posve crkvene unutarnje poslove.

Medutim, kad je stari opat umro pocetkom g. 1393., monasi su izabrali novog opata u osobi monaha Olena. Ivan Nepomuk, generalni vikar, po nadbiskupovoj naredbi, a protiv izricite kraljeve volje, potvrdio je 7. ožujka 1393. izbor novoga opata. Kralja je to raspalilo pa je zatvorio i Nepomuka i neke druge svecenike. Svi su oni bili podvrgnuti mucenju u kojem je sudjelovao sam kralj s bakljom u ruci. Ipak su pušteni na slobodu pošto su prije morali prisegnuti da ce o svojoj torturi šutjeti. Iznimka je bila s Ivanom Nepomukom. On se kralju, valjda zbog svoga velikog ugleda, cinio najopasnijim. Zato ga je kralj u noci s glasovitog mosta Karla IV. dao baciti u Vltavu i tako Ivan pogibe kao mucenik.

Tijelo mu je pronadeno te sahranjeno najprije u crkvi Svetog Križa uz rijeku, a kasnije preneseno u katedralu Sv. Vida u Pragu. Posjetitelji te divne gotske katedrale u njezinoj desnoj loži mogu još i danas vidjeti mucenikov grob na kojem piše: Iohannes de Pomuk.

Papa Benedikt XIII. proglasio je 19. ožujka 1729. u Lateranskoj bazilici Ivana Nepomuka svecem i to mucenikom ispovjedne tajne. Me?utim, njegovo je štovanje vec davno prije bilo veoma prošireno i to ne samo u Ceškoj, vec i izvan njezinih granica. Iako je na temelju pouzdanih povijesnih izvora glavni razlog sveceve mucenicke smrti bio potvrdivanje opata u Kladrubyju, ne može se posve iskljuciti ni to da je bio kraljicin ispovjednik i kao takav cuvao pred ljubomornim kraljem ispovjednu tajnu ne htijuci otkriti kralju išta od onoga što je doznao u ispovijedi.

 


 Ispis   
   Minimiziraj   


glasnik
Gradski porezi
Prostorni plan Grada Omiša
Legalizacija
Javna nabava
Ugovori Grada Omiša
Natječaji
Razvojni projekti
Pravo na pristup informacijama
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova
Grad prijatelj djece
peovica.hr
albumi
Udruge
Pjesme
Naslovnica   Službene stranice Grada Omiša    Kontakt Vrh stranice